Afwasmachine schoonmaken

Leestijd: 4 minuten


Hoe kun je het beste Afwasmachine schoonmaken?

Een vaatwasser is een handige toevoeging aan elke keuken. Het neemt namelijk een groot deel van het afwaswerk voor zijn rekening. Maar om ervoor te zorgen dat de vaatwasser goed blijft werken en je schone vaat blijft leveren, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste een afwasmachine kunt schoonmaken en geven we handige tips die je daarbij kunt gebruiken.

Stappenplan voor Afwasmachine schoonmaken:

Tijdsduur: +/- 1 uur (afhankelijk van de tijd die nodig is voor het reinigen van de onderdelen)
Benodigdheden:
– Warm water
– Ontkalkingsmiddel voor vaatwassers
– Schoonmaakazijn
– Soda
– Zachte doek
– Spons
– Tandenborstel
– Keukenpapier
– Droge doek

Stap 1: Maak de filter schoon
De eerste stap voor het schoonmaken van de afwasmachine is het reinigen van de filter. Verwijder de filter en spoel deze af onder warm water. Maak eventuele vuilresten schoon met een spons of tandenborstel. Zorg ervoor dat de filter helemaal schoon is voordat je deze terugplaatst. Tijdsduur: +/- 10 minuten.

Stap 2: Reinig de sproeiarmen
Verwijder de sproeiarmen en spoel ze af onder warm water om eventuele verstoppingen te verwijderen. Controleer ook de sproeigaatjes en maak deze indien nodig schoon met een tandenborstel. Plaats de sproeiarmen terug nadat ze volledig schoon zijn. Tijdsduur: +/- 10 minuten.

Stap 3: Ontkalk de afwasmachine
Om kalkaanslag te voorkomen en de levensduur van de afwasmachine te verlengen, is het belangrijk om regelmatig te ontkalken. Hiervoor kun je een ontkalkingsmiddel speciaal voor vaatwassers gebruiken. Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel. Tijdsduur: +/- 30 minuten.

Stap 4: Verwijder vuilresten en vet
Maak de binnenkant van de vaatwasser grondig schoon met een mengsel van warm water en soda. Gebruik een zachte doek of spons om het vuil en vet weg te vegen. Je kunt ook een tandenborstel gebruiken om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Tijdsduur: +/- 20 minuten.

Stap 5: Reinig de rubbers en deur
Controleer de rubbers van de afwasmachine op vuil en vetresten. Maak ze schoon met een zachte doek en warm water. Vergeet ook niet om de randen van de deur grondig schoon te maken. Tijdsduur: +/- 10 minuten.

Stap 6: Maak het zeepbakje schoon
Vaak hoopt er zich zeepresten op in het zeepbakje van de vaatwasser. Verwijder het bakje en maak het grondig schoon met warm water en een spons. Zorg ervoor dat er geen zeepresten meer achterblijven. Tijdsduur: +/- 10 minuten.

Stap 7: Reinig de buitenkant van de vaatwasser
Maak ook de buitenkant van de afwasmachine schoon met een zachte doek en warm water. Droog het daarna af met een droge doek. Tijdsduur: +/- 10 minuten.

Waarom is het belangrijk om Afwasmachine schoonmaken?

Het schoonmaken van de afwasmachine is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. Door regelmatig onderhoud en reiniging worden vuilresten en vet verwijderd die kunnen leiden tot verstoppingen en een verminderde werking van de machine. Daarnaast voorkomt het schoonmaken van de afwasmachine ook de vorming van kalkaanslag, wat kan leiden tot een verkorte levensduur van het apparaat. Een schone afwasmachine zorgt daarnaast ook voor een frissere geur en hygiënische vaat.

Is het gemakkelijk om zelf Afwasmachine schoonmaken?

Ja, het schoonmaken van de afwasmachine is over het algemeen gemakkelijk en kan zonder al te veel moeite worden gedaan. Met behulp van het stappenplan hierboven en de juiste benodigdheden, kan iedereen zijn of haar afwasmachine schoonmaken. Het is echter wel belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en de afwasmachine goed schoon te houden om de beste resultaten te behalen.

10 handige tips om Afwasmachine schoonmaken:

1. Controleer regelmatig de filter en maak deze indien nodig tussentijds schoon.
2. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of bijtende producten om de afwasmachine schoon te maken.
3. Reinig de sproeiarmen minstens één keer per maand om verstoppingen te voorkomen.
4. Voer regelmatig een ontkalkingsbeurt uit om kalkaanslag tegen te gaan.
5. Gebruik schoonmaakazijn om vetaanslag en kalk te verwijderen.
6. Laat de afwasmachine na het schoonmaken een keer leeg draaien op het heetste programma om alles goed door te spoelen.
7. Let op het type vaatwastabletten dat je gebruikt, sommige kunnen resten achterlaten in de machine.
8. Controleer regelmatig de rubbers en vervang ze indien nodig.
9. Plaats geen overvolle vaat in de afwasmachine, dit kan de werking van de sproeiarmen belemmeren.
10. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken en onderhoud van de afwasmachine.

Veelgestelde vragen over Afwasmachine schoonmaken:

1. Hoe vaak moet ik mijn afwasmachine schoonmaken?
Het is aan te raden om de afwasmachine eens in de drie maanden grondig schoon te maken. Tussendoor kun je de filter en sproeiarmen regelmatig controleren en indien nodig reinigen.

2. Kan ik een afwasmachine schoonmaken met gewone azijn?
Ja, je kunt een afwasmachine schoonmaken met gewone azijn. Doe een kopje schoonmaakazijn in een kom op het onderste rek van de afwasmachine en draai een heet programma.

3. Hoe lang duurt het voordat de afwasmachine helemaal schoon is?
Het schoonmaken van de afwasmachine duurt ongeveer één uur, afhankelijk van de tijd die nodig is voor het reinigen van de onderdelen.

4. Moet ik de afwasmachine ook van binnen schoonmaken als ik een goede vaatwasserreiniger gebruik?
Ja, het gebruik van een vaatwasserreiniger is een goede aanvulling op het schoonmaken van de afwasmachine, maar het is nog steeds belangrijk om ook de binnenkant van de machine regelmatig schoon te maken.

5. Waarom ruikt mijn afwasmachine soms onaangenaam?
Een onaangename geur in de afwasmachine kan worden veroorzaakt door achtergebleven voedselresten, verstopte sproeiarmen of een vieze filter. Door regelmatig schoon te maken, kun je dit probleem voorkomen.

6. Kan ik mijn afwasmachine schoonmaken met een vaatwastablet?
Hoewel een vaatwastablet de vaat reinigt, is het niet bedoeld voor het schoonmaken van de afwasmachine zelf. Gebruik in plaats daarvan de juiste reinigingsmiddelen en volg de instructies van de fabrikant.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl