DIY: zelf een stoel stofferen

Leestijd: 3 minuten

Ben je klaar om je interieur een opfrisser te geven zonder je bankrekening te plunderen? Dan heb ik iets leuks voor je. Wat dacht je ervan om die oude stoel in de hoek nieuw leven in te blazen? Met deze eenvoudige DIY-gids ga ik je laten zien hoe je dat aanpakt. En maak je geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt!

De charme van meubels opknappen

Dus, je hebt een stoel die wel wat liefde kan gebruiken. Misschien is de stof versleten of is het gewoon tijd voor iets nieuws. Wat de reden ook is, meubels opknappen is een superleuke en duurzame manier om je interieur een persoonlijke touch te geven. En het mooie is, je hoeft geen expert te zijn om een geweldig resultaat te krijgen.

Wat heb je nodig?

Laten we beginnen met wat je allemaal nodig hebt. Een tripje naar de bouwmarkt en je bent al halverwege:

 • Kies een stof die bij je past. Een effen kleur is makkelijk te werken voor beginners.
 • Een nietpistool – je hebt niet iets super krachtigs nodig, gewoon iets betrouwbaars.
 • De gebruikelijke basics: een stift, wat spelden, een schroevendraaier en een goede schaar.
 • Denk ook na over eventueel nieuw schuim voor de vulling of wat verf voor een frisse look.

Voor je de schaar in je stoel zet…

Stel jezelf eerst een paar vragen:

 1. Kan ik de stoel uit elkaar halen?
 2. Welke delen wil ik opnieuw bekleden?
 3. Moet ik de vulling vervangen?

Tip van de dag: maak foto’s voordat je begint met demonteren. Dit helpt enorm bij het weer in elkaar zetten.

Aan de slag

Nu is het tijd voor het echte werk. Eerst haal je de stoel uit elkaar. Verwijder dan de oude stof – doe dit voorzichtig, want je gebruikt dit als mal. Als er wat kleine mankementen zijn, zoals een los pootje, repareer die dan eerst.

Het opnieuw bekleden

Dit is het leuke deel! Volg deze stappen:

 1. Verwijder de zitting en repareer indien nodig het hout.
 2. Gebruik de oude stof als mal en knip de nieuwe stof uit.
 3. Check de vulling en vervang deze als dat nodig is.
 4. Leg de nieuwe stof neer, plaats de zitting erop en begin met nieten.
 5. Zorg ervoor dat de stof strak en gelijkmatig is.

Voila, je bent klaar!

Zie je wel, dat was toch niet zo moeilijk? Nu heb je een prachtige, als-nieuwe stoel, helemaal door jou opgeknapt. En het leukste is, je hebt het helemaal zelf gedaan!

Is het moeilijk om een stoel opnieuw te bekleden?

Het opnieuw bekleden van een stoel kan een super bevredigende klus zijn, maar is het moeilijk? Nou, dat hangt echt af van een paar dingen: je geduld, je gereedschap en natuurlijk de stoel zelf.

1. Geduld is een schone zaak

Eerlijk is eerlijk, als je nog nooit iets dergelijks hebt gedaan, kan het best een uitdaging zijn. Het is geen raketwetenschap, maar je moet wel geduldig zijn. Het is net als leren fietsen; de eerste keer wankel je misschien wat, maar voor je het weet, fiets je soepel door het park.

2. Het juiste gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Zorg dat je alles bij de hand hebt: een nietpistool, een scherpe schaar, enzovoorts. Dit maakt het proces een stuk makkelijker. Denk maar zo: je gaat ook niet je tuin omspitten met een theelepeltje, toch?

3. De stoel zelf

De moeilijkheidsgraad hangt ook af van de stoel. Een eenvoudige stoel met een rechte zitting en rugleuning is een makkie vergeleken met een stoel met veel rondingen en hoekjes. Maar geen zorgen, zelfs de meest ingewikkelde stoel kan met wat extra tijd en aandacht aangepakt worden.

4. Een beetje oefening

Als je een beginner bent, begin dan met iets eenvoudigs. Misschien heb je een oude stoel die schreeuwt om een make-over. Perfect! Oefening baart kunst, en voordat je het weet, ben je een pro in het opknappen van meubels.

5. Het is een leerproces

Fouten maken is oké. Serieus, het is onderdeel van het leerproces. Elk foutje is een kans om iets nieuws te leren. Dus, als je per ongeluk de stof scheef knipt of een nietje mist, geen paniek. Haal diep adem, pak een kop thee en ga verder waar je gebleven was.

6. Geniet van het proces

Het allerbelangrijkste is om van het proces te genieten. Zet je favoriete muziek op, neem de tijd en maak er iets moois van. En als je klaar bent, kun je trots zijn op je werk. Je hebt iets ouds nieuw leven ingeblazen, en dat is iets om trots op te zijn.

Dus, is het moeilijk om een stoel opnieuw te bekleden? Het kan een uitdaging zijn, maar met een beetje geduld, het juiste gereedschap en wat oefening, kun je een oude stoel omtoveren tot iets waar je echt trots op kunt zijn. En geloof me, als je eenmaal klaar bent, is het gevoel van voldoening het allemaal waard!

Auteur

 • Eline

  Webredacteur | Tuinfanaat | Interieurliefhebber - Met een scherpe pen en een oog voor detail is Eline al 5 jaar een vaste waarde als webredacteur bij Huizenentuinen.nl. Haar passie? Dat zijn er een paar! Van het creëren van de perfecte leeshoek in huis tot het kweken van eigen groenten in haar moestuin - Eline duikt met liefde in elk project. Als ze niet achter haar laptop zit, vind je haar waarschijnlijk tussen de bloemen en planten of op een woon- en tuinbeurs. Ze is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt deze kennis graag met onze lezers. Eline's artikelen combineren haar liefde voor tuinieren en interieurstyling met praktische tips en inspirerende inzichten. Waarom Huizenentuinen.nl voor Eline meer is dan alleen werk? Omdat het platform haar de kans biedt om anderen te inspireren en te helpen hun huis en tuin om te toveren in een plek waar ze echt van houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *