Ovendeur schoonmaken

Leestijd: 4 minuten


Hoe kun je het beste oven deur schoonmaken?

Het schoonmaken van de ovendeur kan een vervelende klus lijken, maar met de juiste aanpak en materialen wordt het een stuk eenvoudiger. In dit artikel zullen we je een stappenplan geven voor het schoonmaken van de ovendeur, uitleggen waarom het belangrijk is om dit regelmatig te doen, en een aantal handige tips geven om het proces nog makkelijker te maken.

Stappenplan voor oven deur schoonmaken:

Tijdsduur: 45-60 minuten
Benodigdheden:
– Glasreiniger
– Azijn
– Baking soda
– Water
– Afwasmiddel
– Microvezeldoek
– Keukenspons
– Plastic spatel

1. Verwijder de ovendeur: Haal eerst de ovendeur uit de oven. Dit kan per oven verschillen, maar meestal kun je de deur omhoog tillen en dan naar je toe trekken om hem uit de scharnieren te halen.

2. Verwijder overtollig vuil: Veeg met een keukenspons of een vochtige doek alle losse vuildeeltjes van de buitenkant van de ovendeur.

3. Maak het glas schoon: Spray glasreiniger op een microvezeldoek en veeg het glas van de ovendeur schoon. Als er hardnekkig vuil of vet op zit, kun je een beetje azijn op de doek spuiten en dit gebruiken om het vuil te verwijderen. Veeg het glas vervolgens droog met een schone doek.

4. Reinig de binnenkant van de ovendeur: Meng 3 eetlepels baking soda met wat water tot een pasta. Breng dit aan op de glazen binnenkant van de ovendeur en laat het 15-20 minuten intrekken. Vervolgens kun je met een vochtige doek de baking soda eraf vegen. Let op: gebruik geen schurende materialen, zoals schuursponzen of staalwol, omdat dit het glas kan beschadigen.

5. Verwijder hardnekkig vet: Als er nog vetresten op de ovendeur zitten, kun je een beetje afwasmiddel op een vochtige spons aanbrengen en hiermee het vet wegvegen. Spoel de spons regelmatig uit en blijf herhalen totdat al het vet is verwijderd.

6. Reinig de scharnieren: Maak de scharnieren van de ovendeur schoon met behulp van een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Hierdoor voorkom je dat de scharnieren vastlopen of gaan roesten.

7. Droog de ovendeur: Zorg ervoor dat de ovendeur volledig droog is voordat je hem weer terugplaatst in de oven. Dit voorkomt dat er vocht achterblijft en nieuwe vlekken veroorzaakt.

Waarom is het belangrijk om ovendeur schoon te maken?

Het regelmatig schoonmaken van de ovendeur is belangrijk om meerdere redenen. Allereerst zorgt een schone ovendeur ervoor dat je gemakkelijker kunt zien wat er in de oven gebeurt tijdens het koken of bakken. Dit voorkomt dat je het eten verbrandt of dat er ongelukken gebeuren. Bovendien draagt een schone ovendeur bij aan een hygiënische keuken en voorkomt het de opbouw van bacteriën en geuren. Tot slot kan het schoonmaken van de ovendeur de levensduur verlengen door ervoor te zorgen dat de oven efficiënt blijft werken.

Is het gemakkelijk om zelf de ovendeur schoon te maken?

Ja, het schoonmaken van de ovendeur is over het algemeen een eenvoudige klus. Met het juiste stappenplan en de benodigde materialen kan iedereen dit zelf doen. Het kost wel wat tijd en inspanning, maar de resultaten zijn de moeite waard. Zelf de ovendeur schoonmaken bespaart je bovendien kosten voor het inhuren van een professional.

10 handige tips om oven deur schoon te maken:

1. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekjes schoon te maken, zoals de kieren tussen het glas van de ovendeur.
2. Voor het schoonmaken van het glas kun je ook citroensap gebruiken in plaats van glasreiniger.
3. Doe een beetje baking soda op een vochtige spons en gebruik dit om aangekoekte etensresten van de ovendeur te schrobben.
4. Als de ovendeur erg vies is, kun je hem in een plastic zak stoppen met een kopje ammoniak. Laat dit een nacht staan en veeg de volgende dag het vuil eenvoudig weg.
5. Gebruik een plastic spatel om hardnekkig opgedroogd vet van de ovendeur te schrapen.
6. Zorg ervoor dat de oven is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken om brandwonden te voorkomen.
7. Verwijder de ovendeur regelmatig en maak hem schoon om te voorkomen dat zich vuil ophoopt.
8. Investeer in een ovendoekje of een matje dat op de bodem van de oven ligt en vangt druipende etensresten op. Dit bespaart je tijd bij het schoonmaken van de ovendeur.
9. Laat de oven deur openstaan nadat je hem hebt schoongemaakt om ervoor te zorgen dat hij volledig droog is voordat je hem weer sluit.
10. Maak de ovendeur minstens één keer per maand schoon om ophoping van vet en vuil te voorkomen.

Veelgestelde vragen over ovendeur schoonmaken:

1. Hoe vaak moet ik de ovendeur schoonmaken?
Het wordt aanbevolen om de ovendeur minstens één keer per maand schoon te maken. Als je regelmatig kookt of bakt, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.

2. Kan ik de ovendeur in de vaatwasser plaatsen?
Nee, het is meestal niet aan te raden om de ovendeur in de vaatwasser te plaatsen. De hitte en druk in de vaatwasser kunnen het glas beschadigen of de afdichting van de deur aantasten.

3. Kan ik een schuurspons gebruiken om de ovendeur schoon te maken?
Nee, het gebruik van schuursponsjes of staalwol wordt afgeraden, omdat dit het glas van de ovendeur kan beschadigen. Gebruik liever een zachte doek of een niet-schurende spons.

4. Kan ik gewone glasreiniger gebruiken om de ovendeur schoon te maken?
Ja, gewone glasreiniger is geschikt voor het schoonmaken van het glas van de ovendeur. Zorg er wel voor dat je een product gebruikt dat veilig is voor gebruik in de keuken.

5. Hoe kan ik de ovendeur schoonmaken als er tussen het glas vuil is gekomen?
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om het glas van de ovendeur te openen en het vuil te verwijderen. Het is raadzaam om een professional te raadplegen in dit geval.

6. Kan ik de ovendeur schoonmaken terwijl de oven aan het afkoelen is?
Ja, het is beter om te wachten tot de oven gedeeltelijk is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt het risico op brandwonden.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl