Wat is dubbel glas

Leestijd: 3 minuten


Dubbel glas is een type beglazing dat bestaat uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met lucht of een speciaal gas, zoals argon of krypton. Deze samenstelling zorgt ervoor dat dubbel glas betere isolerende eigenschappen heeft dan enkel glas. Het biedt zowel thermische isolatie als geluidsisolatie, waardoor het vaak wordt gebruikt in ramen en deuren van gebouwen om de energie-efficiëntie te verhogen en geluidsoverlast te verminderen.

Wat is dubbel glas?
Dubbel glas is een type beglazing dat bestaat uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar zijn geplaatst. De ruimte tussen de glasplaten kan gevuld zijn met lucht of een speciaal gas, zoals argon of krypton. De isolerende eigenschappen van dubbel glas maken het een populaire keuze voor het verbeteren van de energie-efficiëntie en geluidsisolatie van gebouwen.

Voordelen van dubbel glas
Dubbel glas biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkel glas. De belangrijkste voordelen zijn de verbeterde thermische isolatie en geluidsisolatie. Door de extra glasplaat en de vulling van lucht of gas wordt warmteverlies verminderd en geluidshinder beperkt. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het comfortniveau in een gebouw, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten.

Thermische isolatie van dubbel glas
Een van de belangrijkste voordelen van dubbel glas is de verbeterde thermische isolatie. Door de opbouw van twee glasplaten met een tussenruimte ontstaat er een isolerende laag, waardoor warmteverlies wordt beperkt. Dit betekent dat de warmte in de winter beter binnenshuis blijft en de kou buiten wordt gehouden. In de zomer werkt het ook andersom, waarbij de warmte buiten wordt gehouden en de koelte binnen.

Geluidsisolatie van dubbel glas
Naast de thermische isolatie biedt dubbel glas ook geluidsisolatie. De extra glasplaat en de vulling van lucht of gas helpen om geluidstrillingen te absorberen en te verminderen. Dit maakt het ideaal voor gebouwen die zich bevinden in drukke stedelijke gebieden, in de buurt van lawaaiige wegen of luchthavens, of gewoon voor mensen die van een rustige leefomgeving houden.

Toepassingen van dubbel glas
Dubbel glas wordt veel gebruikt in ramen en deuren van gebouwen. Het kan zowel in nieuwbouwprojecten als renovaties worden geïnstalleerd. Daarnaast kan dubbel glas ook worden toegepast in andere beglazingstoepassingen, zoals glazen gevels, serres, daken en speciale geluidswerende beglazing.

FAQ (Veelgestelde vragen over wat is dubbel glas)

1. Waarom is dubbel glas energie-efficiënter dan enkel glas?
Dubbel glas heeft betere isolerende eigenschappen doordat het uit twee glasplaten en een tussenruimte bestaat. Deze structuur zorgt ervoor dat warmteverlies wordt verminderd en energie-efficiëntie wordt verhoogd.

2. Welk gas wordt het meest gebruikt in de tussenruimte van dubbel glas?
Argon is het meest gebruikte gas in de tussenruimte van dubbel glas. Het heeft goede thermische isolatie-eigenschappen en is relatief goedkoop.

3. Kan dubbel glas geluid van buitenaf verminderen?
Ja, de combinatie van twee glasplaten met een tussenruimte gevuld met lucht of gas helpt om geluid van buitenaf te verminderen. Dit is ook afhankelijk van de dikte van de glasplaten en de breedte van de tussenruimte.

4. Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?
HR++ glas is een verbeterde versie van dubbel glas waarbij een speciale coating op de glasplaten is aangebracht. Deze coating verhoogt de isolatiewaarde nog verder, waardoor HR++ glas nog betere thermische isolatie biedt.

Met deze informatie over dubbel glas heb je een beter begrip van het concept en de voordelen ervan. Het is een effectieve oplossing voor het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verminderen van geluidsoverlast in gebouwen. Of je nu kiest voor standaard dubbel glas of de verbeterde versie zoals HR++ glas, het is een investering die zich op lange termijn kan terugbetalen in termen van kostenbesparing en comfort.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl