10 ideeën om je tuin goedkoop te upgraden

Leestijd: 5 minuten

Wil je je tuin mooier maken maar weet je niet hoe of wil je niet te veel geld uitgeven? Geen zorgen, er zijn genoeg makkelijke manieren om je tuin op te knappen zonder veel kosten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje vindingrijkheid.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan leuke versieringen, grote bloempotten of een andere inrichting voor je tuin. Zulke kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.

In dit artikel laten we je zien hoe je met minder dan 30 euro en slim winkelen, je tuin kunt verbeteren.

1. Creëer een gezellig plekje om samen te komen

Het is heel leuk om samen buiten in de tuin koffie te drinken of te praten. Het maken van een plekje om buiten te eten is makkelijk en leuk. Denk eerst na over wat je wilt en hoeveel geld je kunt uitgeven. Probeer iets nieuws, zoals kleine bomen op je terras. Deze bomen zorgen voor schaduw en maken je tuin gezellig.

Je kunt gratis betontegels vinden bij de vuilstort of op internet. Deze tegels kun je omdraaien en mixen met andere stenen voor een mooie vloer. Voor tuinmeubels kun je kijken naar tweedehands spullen. Met wat verf maak je oude meubels weer mooi.

Zo maak je je tuin een fijne plek om tijd door te brengen met familie en vrienden, zonder veel geld uit te geven.

2. Creëer speelse accenten met een border en planten

Gebruik grind of kiezels voor een leuke extra rand in je tuin. Zo’n rand maakt je tuin net even anders en speelser. Probeer eens een aparte vorm en leg een rand van grote witte kiezels. Zet daar verschillende planten in met allerlei tinten groen. Je kunt bijvoorbeeld kleine coniferen en een lage haag gebruiken. Planten hoeven niet duur te zijn; kijk maar eens in de aanbiedingshoek van het tuincentrum. Soms kun je ze zelfs gratis krijgen bij je buren of vinden op tweedehands websites.

3. Gebruik oude pallets voor een nieuwe look

Pallets zijn ideaal voor het maken van allerlei dingen in je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld tuinmeubels van maken, zoals banken, stoelen of een tafel. Een andere leuke optie is om plantenbakken van pallets te creëren, perfect voor als je niet veel ruimte hebt.

Je kunt ook creatief zijn en van pallets een moestuin maken waar je kruiden of kleine planten in kunt zetten. Of wat dacht je van een gezellige hoek met een zelfgemaakte pallet-loungebank. Tik wat tweedehands palletkussens op de kop en je hebt een overheerlijk bankje om op te zitten.

Je kan de pallets in hun natuurlijke houtkleur houden, maar het is ook leuk om ze te verven in kleuren die passen bij je tuin. Zo geef je een persoonlijke en frisse uitstraling aan je tuin met deze hergebruikte materialen. Pallets bieden dus veel mogelijkheden om je tuin uniek en gezellig te maken.

4. Je eigen woestijn in de tuin

Cactussen zijn een betaalbare en decoratieve keuze voor je tuin. Je kunt met een klein budget een mooie tuin creëren door een rand van kleine steentjes of grind aan te leggen en daar je grotere cactussen in te plaatsen. Deze planten zijn ideaal omdat ze weinig verzorging nodig hebben.

Om het onderhoud nog makkelijker te maken, leg je worteldoek onder de stenen. Dit helpt onkruid te voorkomen. Je kunt de uitstraling van je tuin verder verfraaien door er grote stenen bij te plaatsen. Als grote stenen te duur zijn, kun je rondkijken of je ergens mooie stenen gratis of voordelig kunt vinden.

Cactussen doen het niet alleen goed in de tuin, maar ook op het terras. Ze staan prachtig in potten en zijn een échte eyecather in je tuin of op je terras.

5. Plaats tweedehands meubilair in je tuin

Met een klein budget kun je tweedehands meubels voor in je tuin vinden. Kijk voor mooie of vintage meubels op aanbiedingen, Marktplaats of in kringloopwinkels. Dit is een goede manier om geld te besparen op het inrichten van je tuin.

Oudere meubels hebben vaak een unieke uitstraling. Met weinig geld kun je zo toch een mooie nieuwe inrichting voor je terras vinden.

Wil je dat alles een beetje bij elkaar past? Gebruik dan kussens en tafelkleden in dezelfde kleuren en leg deze op de stoelen en tafels. Of verf alles in dezelfde kleur. Zo kun je voor weinig geld je tuin leuk inrichten.

6. Doe een rondje door verschillende tuincentra en vergelijk prijzen

Zoek je goedkope tuinideeën? Ga dan eens naar verschillende tuincentra! Loop daar rond en kijk welke planten duur zijn en welke niet. Zo krijg je een idee van wat je kunt betalen. Vergelijk alle prijzen van de verschillende tuincentra en koop bij de goedkoopste. Misschien zijn er ook tuincentra die leuke aanbiedingen hebben.

Je kunt ook mensen vragen of ze stekjes voor je hebben. Zet op Facebook dat je overtollige planten graag wilt hebben. Zo verspil je geen planten en bespaar je geld.

Voor bloemen in je tuin hoef je geen dure planten te kopen. Zaai gewoon goedkope zaadjes, zoals een bijen- of vlindermix. Zo help je ook de natuur. Je kunt zelfs zaadbommen maken!

Als je planten rechtstreeks bij een kweker kunt kopen, doe dat dan. Dat is vaak goedkoper dan in het tuincentrum.

7. Creëer sfeer in je tuin met bloempotten: lekker goedkoop

Een simpele manier om je tuin een nieuwe uitstraling te geven, is met grote potten en plantenbakken. Probeer eens iets anders dan Begonia’s of Hortensia’s. Bijvoorbeeld potten met bamboe zijn mooi voor een hoekje of als afscheiding. Bamboe is perfect voor in een pot, omdat het anders snel te veel groeit.

Er zijn veel verschillende soorten bloempotten, van traditioneel tot modern. Je kunt een uniforme uitstraling creëren door potten van hetzelfde soort te gebruiken, of juist verschillende kleuren en vormen combineren.

8. Wat is een knusse tuin zonder sfeerverlichting?

We praten vaak over het belang van lampjes in de tuin, omdat veel tuinen deze sfeermakers missen. Het toevoegen van lampjes kan je tuin echt gezellig maken, iets wat veel mensen vergeten. Je hoeft niet veel geld uit te geven aan deze lampjes. Het gaat erom dat je lampen kiest die een fijne sfeer geven op je terras of in je tuin. Er zijn verschillende soorten, zoals hanglampen of kleine tafellampjes, die er heel schattig uitzien.

Je kunt met deze lampjes ook een leuk pad in je tuin verlichten of ze rondom een zitplek hangen. Dit zorgt niet alleen voor licht in het donker, maar maakt je tuin ook ‘s avonds een mooie plek om te zijn. Lampjes zijn dus niet alleen praktisch, maar ook een mooie toevoeging aan de uitstraling van je tuin.

9. Geef je tuin een natuurlijke touch met een mini vijver

Een mini vijver maken in je tuin voor minder dan 30 euro is zeer goed te doen, ondanks dat mensen vaak niet denken. Het maken van een vijver in je tuin klinkt duur, maar het kan een zeer goedkoop idee zijn. Begin met het vinden van een grote, waterdichte bak of kuip, die je als basis voor de vijver gebruikt. Je kunt kijken naar tweedehands winkels of marktplaats voor een voordelige optie. Plaats de bak op een geschikte plek in je tuin, bij voorkeur waar je er goed zicht op hebt. Vul de bak met water en voeg eventueel goedkope waterplanten toe die je bij een tuincentrum kunt vinden. Deze planten houden het water schoon en voegen leven toe aan je vijver. Voor een extra leuk effect kun je wat kiezelstenen of een klein waterornament toevoegen. Zo creëer je met een klein budget een sfeervolle mini vijver in je eigen tuin.

10. Maak van je tuin een ware oase van planten

Het is goed mogelijk om je tuin op te fleuren met planten en struiken voor minder dan 30 euro. Dit klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar met wat slimme keuzes en creativiteit kom je een heel eind. Begin met een bezoek aan tuincentra of kijk op websites zoals Marktplaats, waar je vaak voordelige planten kunt vinden. Kies voor soorten die makkelijk te verzorgen zijn en goed gedijen in jouw tuin. Vraag ook eens rond bij vrienden of familie of ze stekjes van hun planten over hebben, dit is meestal gratis en een leuke manier om aan nieuwe planten te komen.

Daarnaast kun je jouw tuin interessanter maken door te spelen met de hoogte en variatie van planten. Mix lage planten met wat hogere struiken voor een dynamisch effect. Gebruik de potten en bakken die je al hebt of die je goedkoop op de kop kunt tikken. Door creatief te zijn met wat je hebt en slim te shoppen, kun je voor een klein bedrag een aantrekkelijke en levendige tuin creëren.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *