10 tips om katten uit de tuin te weren

Leestijd: 4 minuten

Kattenpoep in je tuin is geen pretje, zeker niet als het niet afkomstig is van jouw eigen kat. Het kan tot ergernis leiden, met kattengejank en omgewoelde tuinaarde als ongewenste extra’s. Gelukkig zijn er effectieve en diervriendelijke manieren om katten uit je tuin te weren en te voorkomen dat ze er hun territorium van maken. In deze blog delen we maar liefst 10 handige tips om jouw tuin katvrij te houden. Zo kun je weer ongestoord van je tuin genieten zonder de aanwezigheid van ongenode viervoeters.

Gebruik citrusgeuren om katten uit de tuin te weren

Katten hebben een uitgesproken hekel aan de geur van citrusvruchten. Je kunt deze natuurlijke afkeer in je voordeel gebruiken om Katten uit je tuin te weren. Plaats bijvoorbeeld sinaasappelschillen, citroen- of limoenschillen op strategische plekken in je tuin. De aanwezigheid van deze citrusgeuren fungeert als een natuurlijk afschrikmiddel voor Katten, waardoor ze minder geneigd zijn om je tuin te betreden.

Installeer schrikdraad of netten om Katten buiten te houden

Een effectieve manier om Katten uit je tuin te weren, is het installeren van schrikdraad of netten rondom je tuinperimeter. Deze fysieke barrières voorkomen dat Katten je tuin betreden en helpen je tuin vrij te houden van ongewenste bezoekers. Zorg ervoor dat de barrières stevig zijn bevestigd om te voorkomen dat Katten er doorheen glippen.

Ultrasone apparaten als afschrikmiddel voor katten

Ultrasone apparaten zijn ontworpen om hoge frequenties uit te zenden die voor mensen niet hoorbaar zijn, maar Katten wel irriteren. Door zo’n apparaat in je tuin te plaatsen, bij voorkeur op locaties waar Katten vaak binnenkomen, kun je Katten effectief uit de tuin weren. Het ultrasone geluid verstoort hun verblijf in je tuin.

Gebruik koffiedik of peper om katten af te schrikken

Een eenvoudige, maar doeltreffende methode om Katten uit je tuin te weren, is het strooien van koffiedik of cayennepeper rondom je planten. Katten hebben een afkeer van de sterke geur van deze stoffen. Hierdoor zullen Katten minder snel geneigd zijn om je tuin als hun speelplaats te beschouwen en zul je minder last hebben van ongewenste bezoekjes.

Bewegingsgeactiveerd watersysteem om katten te verjagen

Een bewegingsgeactiveerd watersysteem kan een slimme manier zijn om Katten af te schrikken en uit je tuin te weren. Wanneer het systeem beweging detecteert, wordt er een onverwachte straal water gespoten. Dit verrassingseffect zal Katten ontmoedigen en ervoor zorgen dat ze je tuin vermijden.

Gebruik afdekkingen om graven te voorkomen

Om te voorkomen dat Katten graven in de losse aarde van je tuin, kun je afdekkingen zoals gaas of mulch gebruiken. Hiermee creëer je een barrière die Katten ontmoedigt om te graven en hun behoeften in je tuin te doen. Op deze manier houd je je tuin schoon en netjes.

Afschrikplanten in je tuin

Sommige planten verspreiden geuren waar Katten een hekel aan hebben. Overweeg om planten zoals de Coleus Canina of de schrikwekkende tuinbonenplant in je tuin te planten. Deze planten fungeren als natuurlijke afschrikmiddelen voor Katten en voorkomen dat ze je tuin betreden.

Houd je tuin schoon om katten weg te houden

Katten zijn minder geneigd om een schone omgeving als hun territorium te beschouwen. Verwijder daarom Kattenpoep snel en houd je tuin netjes en opgeruimd. Een schone tuin zal Katten ontmoedigen om zich in je tuin te vestigen en vermindert de kans op ongewenste verrassingen.

Gebruik geurende kruiden om katten te weren

Een aangename manier om Katten uit je tuin te houden, is door geurende kruiden zoals rozemarijn, lavendel of munt te planten. De sterke geuren van deze kruiden fungeren als natuurlijke afschrikmiddelen voor Katten. Bovendien zorgen deze kruiden voor een heerlijke geur in je tuin, wat een extra voordeel is.

Bied alternatieve plekken voor de gesnorde viervoeters

Om Katten weg te houden van je planten en bloembedden, kun je een speciale kattenhoek inrichten met zand of grind waar Katten kunnen graven. Door hen een aangewezen plek te bieden om hun behoeften te doen, voorkom je dat ze je tuin beschouwen als hun persoonlijke kattenbak. Deze diervriendelijke aanpak houdt je tuin schoon en vrij van ongewenste verrassingen, terwijl je Katten een geschikte plek biedt om te graven.

Welke planten vinden katten vies ruiken?

Katten hebben een gevoelige reukzin en er zijn bepaalde planten en geuren die ze als onaangenaam ervaren. Hier zijn enkele planten en kruiden waarvan bekend is dat katten de geur niet prettig vinden:

  1. Citrusplanten: Katten hebben doorgaans een hekel aan de geur van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en limoenen. Het plaatsen van citrusplanten of hun schillen in de buurt van tuinbedden kan helpen om katten weg te houden.
  2. Rozemarijn: Rozemarijn is een kruid met een sterke geur die veel katten onaangenaam vinden. Door rozemarijnstruiken in je tuin te planten, kun je katten ontmoedigen om in de buurt te komen.
  3. Lavendel: Lavendel heeft een aangename geur voor mensen, maar veel katten gruwelen van de geur. Het planten van lavendelstruiken kan helpen om katten uit je tuin te weren.
  4. Ruit (Ruta graveolens): Ruit, ook wel bekend als wijnruit, heeft een sterke geur die katten doorgaans vermijden. Het is echter belangrijk op te merken dat ruit giftig kan zijn voor katten als ze eraan knagen, dus gebruik deze plant met zorg.
  5. Kattenkruid (Nepeta cataria): Hoewel sommige katten dol zijn op kattenkruid, heeft het bij anderen het tegenovergestelde effect. Het kan katten juist afstoten en ervoor zorgen dat ze een bepaald gebied vermijden.
  6. Valeriaan (Valeriana officinalis): Valeriaan is een kruid waarvan de geur veel katten aantrekt, maar het kan ook overweldigend zijn. Sommige katten vermijden valeriaan juist om deze reden.

Auteur

  • Eline

    Webredacteur | Tuinfanaat | Interieurliefhebber - Met een scherpe pen en een oog voor detail is Eline al 5 jaar een vaste waarde als webredacteur bij Huizenentuinen.nl. Haar passie? Dat zijn er een paar! Van het creëren van de perfecte leeshoek in huis tot het kweken van eigen groenten in haar moestuin - Eline duikt met liefde in elk project. Als ze niet achter haar laptop zit, vind je haar waarschijnlijk tussen de bloemen en planten of op een woon- en tuinbeurs. Ze is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt deze kennis graag met onze lezers. Eline's artikelen combineren haar liefde voor tuinieren en interieurstyling met praktische tips en inspirerende inzichten. Waarom Huizenentuinen.nl voor Eline meer is dan alleen werk? Omdat het platform haar de kans biedt om anderen te inspireren en te helpen hun huis en tuin om te toveren in een plek waar ze echt van houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *