Rabarber

Leestijd: 5 minuten


Wat is een Rabarber?
Rabarber is een groente die van oorsprong uit Azië komt. Het behoort tot de Polygonaceae familie en wordt voornamelijk geteeld om zijn eetbare bladstelen. De bladeren zelf zijn giftig vanwege de aanwezige oxaalzuur kristallen, dus het is belangrijk om alleen de stelen te consumeren. De smaak van rabarber is zuur en wordt vaak gebruikt in zoete gerechten zoals taarten, compotes en jams. Het is een winterharde plant, wat betekent dat het goed kan groeien in koude klimaten.

Hoe herken je een Rabarber?
Rabarber is een plant met grote bladeren en dikke vlezige stelen. De bladeren kunnen tot wel 90 cm lang worden en zijn meestal groen van kleur, hoewel sommige rassen ook rode nerven hebben. De stelen variëren in kleur, afhankelijk van de variëteit, en kunnen rood, groen of zelfs roze zijn. Ze hebben een sappige textuur en zijn hol van binnen. Om rabarber te herkennen, kun je dus naar de grote bladeren en de dikke stelen kijken.

Wat zijn de kenmerken van een Rabarber?
Rabarber is een meerjarige plant, wat betekent dat hij meerdere jaren kan groeien en produceren. Het groeiseizoen van rabarber begint meestal in het vroege voorjaar, rond maart of april, en duurt tot de herfst. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 90 cm tot 1,5 m, afhankelijk van de variëteit en groeicondities.

De stelen van rabarber hebben een frisse en zure smaak, die vergelijkbaar is met die van citroen. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, variërend van zoet tot hartig. Het sap van rabarber wordt vaak gebruikt in sappen en cocktails vanwege de verfrissende smaak.

Waar in de tuin plaats je een Rabarber?
Rabarber groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Het kan ook een beetje schaduw verdragen, maar zal niet zo sterk groeien als wanneer het in de volle zon staat. Daarnaast heeft rabarber goed doorlatende grond nodig, omdat het gevoelig is voor wortelrot. Zorg er ook voor dat de grond voldoende organisch materiaal bevat om de plant van voedingsstoffen te voorzien.

Wanneer moet je een Rabarber snoeien?
Rabarber moet gesnoeid worden in het vroege voorjaar, net voordat het nieuwe groei begint. Dit wordt meestal gedaan in de maanden maart of april, afhankelijk van het klimaat en de groeicondities. Door de rabarber vroeg in het voorjaar te snoeien, geef je de plant de kans om nieuwe scheuten te produceren en zich goed te ontwikkelen gedurende het groeiseizoen.

Hoe moet je een Rabarber snoeien?
Het snoeien van rabarber is eigenlijk vrij eenvoudig. Om te beginnen moet je de oude stengels verwijderen. Deze kunnen bruin en zwak zijn na de winter en moeten worden afgesneden bij de bodem met een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat je de nieuwe scheuten niet beschadigt tijdens het snoeien.

Daarnaast kun je kiezen om ook de bladeren terug te knippen. Hoewel dit niet strikt noodzakelijk is, kan het helpen om de plant er netjes uit te laten zien en de groei van de nieuwe stelen te bevorderen. Snijd de bladeren terug tot ongeveer 15 cm boven de grond.

Met welke planten kun je een Rabarber goed combineren?
Rabarber groeit goed in combinatie met verschillende planten. Een populaire combinatie is om rabarber te planten naast aardbeien. Deze twee planten vullen elkaar goed aan, omdat rabarber de sterke groei van aardbeien helpt onderdrukken en aardbeien wat bescherming bieden tegen onkruid voor de rabarber.

Daarnaast zijn er andere groenten die goed gedijen naast rabarber, zoals sla, radijs en bonen. Deze planten hebben geen invloed op de groei van rabarber en kunnen dus zonder problemen bij elkaar worden geplant.

Hoe lang leeft een Rabarber?
Rabarber is een meerjarige plant en kan jarenlang blijven groeien en produceren, mits hij goed wordt verzorgd. Onder ideale omstandigheden kan een rabarberplant wel 10 tot 15 jaar meegaan. Het is echter belangrijk om op te merken dat de opbrengst na verloop van tijd kan afnemen, vooral als de plant niet regelmatig wordt bemest met organisch materiaal.

Kun je een Rabarber stekken?
Ja, rabarber kan worden gestekt. Dit wordt meestal gedaan in het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Om een rabarberstek te maken, kun je ervoor kiezen om een gezonde wortelklomp van een bestaande plant te scheiden en deze in een nieuw gat te planten. Zorg ervoor dat de stek voldoende ruimte heeft om te groeien en geef hem regelmatig water om te helpen bij het wortelen.

Daarnaast kun je ook rabarber stekken door de stelen in stukken te snijden en deze in de grond te planten. Zorg ervoor dat je de stukken goed in de grond drukt, zodat ze stevig staan. Geef ze regelmatig water en wacht enkele weken tot ze wortel hebben geschoten en beginnen te groeien.

Is een Rabarber winterhard?
Ja, rabarber is een winterharde plant en kan goed overleven in koude klimaten. Het heeft een goede vorsttolerantie en zal meestal in het vroege voorjaar weer beginnen te groeien, zelfs na een strenge winter. Het is echter belangrijk om op te merken dat rabarberplanten in de winter wat bescherming kunnen nodig hebben tegen extreme kou en vorst. Het is raadzaam om de grond rond de plant te bedekken met mulch of stro om de wortels te beschermen.

Veelgestelde vragen over Rabarber

1. Is het veilig om rabarberbladeren te eten?
Nee, het eten van rabarberbladeren wordt afgeraden omdat ze giftig zijn vanwege de aanwezige oxaalzuurkristallen. Het is belangrijk om alleen de stelen te consumeren.

2. Wanneer kan ik rabarber oogsten?
Rabarber kan worden geoogst zodra de stelen stevig en lang genoeg zijn. Dit is meestal rond mei of juni, afhankelijk van het klimaat en de groeicondities.

3. Hoe bewaar ik rabarber het beste?
Rabarber kan het beste worden bewaard in de koelkast. Wikkel de stelen in huishoudfolie of stop ze in een afgesloten plastic zakje om uitdroging te voorkomen.

4. Kun je rabarber invriezen?
Ja, rabarber kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen. Snijd de stelen in stukken en leg ze in een luchtdichte verpakking voordat je ze in de vriezer plaatst.

5. Kan ik rabarber in potten kweken?
Ja, rabarber kan goed groeien in potten en containers, zolang deze groot genoeg zijn om de plant te huisvesten. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft en vul deze met goede kwaliteit potgrond.

6. Kan ik rabarberbladeren gebruiken als meststof?
Ja, de bladeren van rabarber kunnen worden gebruikt als meststof. Na het snoeien kun je de bladeren in kleine stukjes knippen en ze rond de plant strooien om de bodem te verrijken. Zorg ervoor dat je de bladeren niet te dicht bij de stelen plaatst, omdat dit ongewenste schade kan veroorzaken.

7. Kan ik rabarber telen vanuit zaad?
Ja, rabarber kan worden gekweekt uit zaad. Houd er echter rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de planten volledig zijn ontwikkeld en klaar zijn om te worden geoogst. Het is veel gebruikelijker om rabarber te vermeerderen door te stekken of te verdelen.

8. Kan ik rabarber in de zomer snoeien?
Nee, het snoeien van rabarber in de zomer wordt meestal afgeraden, omdat dit de groei en ontwikkeling van de plant kan verstoren. Het snoeien moet plaatsvinden in het vroege voorjaar, net voor het nieuwe groeiseizoen.

9. Kan ik rabarberbladeren composteren?
Ja, rabarberbladeren kunnen worden gecomposteerd. Ze zijn een goede bron van organisch materiaal en voegen voedingsstoffen toe aan de composthoop. Zorg er echter voor dat je de bladeren goed versnippert voordat je ze aan de compost toevoegt.

10. Hoe vaak moet ik rabarber bemesten?
Rabarber moet ongeveer twee keer per jaar worden bemest. Geef in het voorjaar een keer een algemene meststof en herhaal dit halverwege het groeiseizoen om de plant van de nodige voedingsstoffen te voorzien.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl