Wat is art deco

Leestijd: 4 minuten


Art Deco is een invloedrijke ontwerpstijl die opkwam in de jaren 1920 en 1930, met name in Europa en de Verenigde Staten. Het wordt gekenmerkt door zijn strakke en geometrische esthetiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedurfde vormen, gestroomlijnde vormen en glamoureuze materialen zoals chroom, glas en spiegel. Art Deco wordt vaak geassocieerd met luxe en moderniteit, met symmetrische patronen, stralenkrans motieven en gestileerde afbeeldingen van de natuur. Het heeft verschillende vakgebieden beïnvloed, waaronder architectuur, interieurontwerp, mode, sieraden en beeldende kunst. De stijl werd minder populair na de Tweede Wereldoorlog, maar maakte een comeback in de jaren 1960 en blijft hedendaags ontwerp inspireren.

Wat is Art Deco?

Het oorspronkelijke artikel gaat over de invloedrijke ontwerpstijl Art Deco, die opkwam in de jaren 1920 en 1930. Deze stijl kenmerkt zich door zijn strakke en geometrische esthetiek, gebruikmakend van gedurfde vormen, gestroomlijnde vormen en materialen zoals chroom, glas en spiegel. Art Deco wordt vaak geassocieerd met luxe en moderniteit, met symmetrische patronen, stralenkrans motieven en gestileerde afbeeldingen van de natuur. Het heeft verschillende vakgebieden beïnvloed, waaronder architectuur, interieurontwerp, mode, sieraden en beeldende kunst. Hoewel de populariteit van de stijl afnam na de Tweede Wereldoorlog, maakte het in de jaren 1960 een comeback en blijft het vandaag de dag nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaags ontwerp.

Wat is Art Deco precies en waar komt het vandaan?

Art Deco is ontstaan in Europa en verspreidde zich al snel naar de Verenigde Staten. Het werd voor het eerst tentoongesteld op de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs in 1925, waar het zijn naam aan ontleent. Het evenement markeerde de opkomst van een nieuwe ontwerpstijl die moderne technologie en materialen combineerde met traditionele ambachten en decoratieve kunsten.

Deze nieuwe stijl had invloeden uit verschillende bewegingen, zoals het kubisme, het futurisme, het constructivisme en de Bauhaus-school. Art Deco combineerde elementen van deze stromingen met een nieuw gevoel van luxe en glamour. De stijl is vooral bekend geworden door zijn geometrische patronen, strakke lijnen en rijke materialen.

Wat zijn de kenmerken van Art Deco?

Art Deco wordt gekenmerkt door een aantal specifieke kenmerken die de stijl onderscheiden van andere ontwerpstijlen. Een van de belangrijkste kenmerken is het gebruik van geometrische vormen, zoals driehoeken, cirkels en rechthoeken. Deze vormen worden vaak gecombineerd om interessante patronen en composities te creëren.

Een ander kenmerk van Art Deco is het gebruik van glamoureuze materialen zoals chroom, glas en spiegels. Deze materialen werden vaak gebruikt om meubels, lampen en andere decoratieve objecten te maken. De glanzende afwerking van deze materialen gaf een gevoel van luxe en moderniteit aan de stijl.

Art Deco maakte ook vaak gebruik van symmetrie in zijn ontwerpen. Gebouwen, meubels en andere objecten werden vaak zo ontworpen dat ze spiegelbeeldig waren. Dit creëerde een gevoel van balans en harmonie in de ontwerpen.

Wat is de invloed van Art Deco op verschillende vakgebieden?

Art Deco heeft een grote invloed gehad op verschillende vakgebieden, waaronder architectuur, interieurontwerp, mode, sieraden en beeldende kunst.

In de architectuur heeft Art Deco geleid tot de bouw van enkele iconische gebouwen over de hele wereld. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Chrysler Building in New York, het Palais de Chaillot in Parijs en het Hoover Building in Londen. Deze gebouwen werden gekenmerkt door hun strakke lijnen, geometrische vormen en glamoureuze afwerking.

In het interieurontwerp werd Art Deco gekenmerkt door het gebruik van luxe materialen zoals marmer, messing en exotisch hout. Meubels werden vaak gemaakt met strakke lijnen en geometrische vormen, waarbij aandacht werd besteed aan details zoals ingelegde decoraties en mooie afwerkingen.

Art Deco had ook een grote invloed op de mode-industrie. Jurken werden gemaakt van zijde en fluweel, met veel aandacht voor de pasvorm en details zoals plooien en franjes. Sieraden werden gekenmerkt door geometrische vormen en contrasterende kleuren, vaak gemaakt met kostbare edelstenen en metalen.

In de beeldende kunst werd Art Deco gekenmerkt door de nadruk op symmetrie en geometrie. Bekende kunstenaars uit deze periode waren onder andere Tamara de Lempicka, die bekend stond om haar gestileerde portretten, en Erté, die beroemd was om zijn elegante illustraties van mode en theater.

Wat is er gebeurd met Art Deco na de Tweede Wereldoorlog?

Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van Art Deco af. De stijl werd gezien als te extravagant en werd vervangen door de meer ingetogen en functionele ontwerpstijlen van het modernisme.

In de jaren 1960 maakte Art Deco echter een comeback, voornamelijk als gevolg van de herontdekking en waardering van de stijl door liefhebbers en verzamelaars. Zijn invloed is nog steeds te zien in hedendaagse ontwerpen, waarbij veel ontwerpers inspiratie putten uit de geometrische vormen, glamoureuze materialen en symmetrische patronen van Art Deco.

Veelgestelde vragen over Art Deco

1. Wat zijn enkele bekende voorbeelden van Art Deco-architectuur?
Enkele bekende voorbeelden van Art Deco-architectuur zijn het Chrysler Building in New York, het Palais de Chaillot in Parijs en het Hoover Building in Londen.

2. Welke materialen worden vaak gebruikt in Art Deco-interieurontwerp?
Luxe materialen zoals marmer, messing en exotisch hout worden vaak gebruikt in Art Deco-interieurontwerp.

3. Wie zijn enkele bekende Art Deco-kunstenaars?
Enkele bekende Art Deco-kunstenaars zijn Tamara de Lempicka en Erté.

4. Waarom maakte Art Deco een comeback in de jaren 1960?
Art Deco maakte een comeback in de jaren 1960 als gevolg van de herontdekking en waardering van de stijl door liefhebbers en verzamelaars.

Door de jaren heen heeft Art Deco een blijvende invloed gehad op verschillende vakgebieden, van architectuur tot mode. De strakke lijnen, geometrische vormen en glamoureuze materialen van deze stijl blijven inspireren en worden nog steeds gewaardeerd in hedendaags ontwerp. Dus ook al is Art Deco ontstaan in de jaren 1920 en 1930, zijn invloed gaat nog steeds door tot op de dag van vandaag.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl