Wat is een spouwmuur

Leestijd: 3 minuten


Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit twee muurdelen, gescheiden door een open ruimte genaamd de spouw. Het eerste muurdeel wordt de binnenmuur genoemd, terwijl het tweede muurdeel de buitenmuur is. De spouw tussen deze twee muren kan variëren in breedte, maar meestal varieert het tussen de 5 en 12 centimeter.

Een spouwmuur heeft verschillende voordelen ten opzichte van een massieve muur. Het vormt namelijk een extra isolatielaag, waardoor warmteverlies wordt beperkt. Dit kan leiden tot een lager energieverbruik en dus tot besparingen op de energierekening. Daarnaast zorgt de spouwmuur voor een betere geluidsisolatie en vermindert het de kans op vochtproblemen, zoals doorslaand vocht. Dit maakt een spouwmuur een populaire constructie in veel huizen.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit twee muurdelen, gescheiden door een open ruimte genaamd de spouw. Het eerste muurdeel, genaamd de binnenmuur, bevindt zich aan de binnenkant van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld een bakstenen muur zijn. Het tweede muurdeel, ook wel de buitenmuur genoemd, bevindt zich aan de buitenkant van het gebouw en fungeert als bescherming tegen weersinvloeden. Dit kan bijvoorbeeld een gevelbekleding zijn.

De spouw is de ruimte tussen deze twee muren. Deze ruimte wordt vaak opgevuld met isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS-parels, om warmteverlies te beperken. De breedte van de spouw kan variëren, maar meestal varieert deze tussen de 5 en 12 centimeter.

Voordelen van een spouwmuur

Een spouwmuur heeft verschillende voordelen ten opzichte van een massieve muur. Ten eerste biedt het extra isolatie, waardoor warmteverlies wordt beperkt. Dit kan resulteren in een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten. Daarnaast zorgt de spouwmuur voor een betere geluidsisolatie, waardoor geluid van buitenaf wordt gedempt. Dit draagt bij aan een comfortabele leefomgeving.

Een ander voordeel van een spouwmuur is dat het vochtproblemen kan voorkomen. Doordat de binnenmuur en buitenmuur gescheiden zijn door de spouw, wordt regenwater dat tegen de buitenmuur terechtkomt niet direct doorgelaten naar de binnenmuur. Dit vermindert de kans op doorslaand vocht en schimmelvorming in de binnenruimtes.

Daarnaast is een spouwmuur relatief eenvoudig te plaatsen bij nieuwbouw of renovatie. Het vereist geen ingrijpende verbouwingen en kan vaak worden gerealiseerd zonder veel overlast.

Isolatiemogelijkheden voor een spouwmuur

Om de isolatiewaarde van een spouwmuur te verbeteren, kan isolatiemateriaal in de spouw worden aangebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spouwmuur te isoleren, waaronder:

1. Glaswol: Dit is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor spouwmuren. Het heeft goede isolerende eigenschappen en is vochtbestendig.

2. EPS-parels: Dit zijn kleine bolletjes gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Ze worden in de spouwmuur geblazen en vormen een isolatielaag. EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde en zijn vochtbestendig.

3. PUR-schuim: Dit isolatiemateriaal wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gespoten en zet vervolgens uit. Het vult alle kieren en naden op en zorgt voor een naadloze isolatielaag.

4. HR++ glas: Naast spouwmuurisolatie kan ook het glas in de ramen worden vervangen door HR++ glas. Dit glas heeft een warmte-isolerende werking en verhoogt de isolatiewaarde van de woning.

Het is belangrijk om de isolatie van een spouwmuur te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Zij hebben de juiste kennis en materialen om een goede isolatielaag te realiseren en ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht.

Veelgestelde vragen over Wat is een spouwmuur

1. Hoe lang duurt het om een spouwmuur te isoleren?
Het isoleren van een spouwmuur duurt over het algemeen 1 tot 2 dagen, afhankelijk van de grootte van de woning en de moeilijkheidsgraad van het project.

2. Hoeveel kost het isoleren van een spouwmuur?
De kosten voor het isoleren van een spouwmuur hangen af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de spouwmuur en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15 en €25 per vierkante meter.

3. Is spouwmuurisolatie alleen geschikt voor oudere woningen?
Nee, spouwmuurisolatie is geschikt voor zowel oude als nieuwe woningen. Bij oudere woningen kan het isoleren van de spouwmuur zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing. Bij nieuwe woningen kan een spouwmuur zorgen voor extra isolatie en geluidsisolatie.

4. Is het mogelijk om zelf een spouwmuur te isoleren?
Het isoleren van een spouwmuur vereist professionele kennis en apparatuur. Het is daarom aan te raden om dit door een gespecialiseerd isolatiebedrijf te laten doen. Zij hebben ervaring en kunnen garanderen dat de isolatie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Hopelijk heeft deze uitgebreide informatie je geholpen om een beter begrip te krijgen van wat een spouwmuur precies is en welke voordelen en opties er zijn op het gebied van isolatie. Door het isoleren van een spouwmuur kunt u niet alleen besparen op energiekosten, maar ook zorgen voor een comfortabelere en milieuvriendelijkere leefomgeving. Als je nog vragen hebt of meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw situatie.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl