Blauwe spirea

Leestijd: 4 minuten


Blauwe spirea, ook wel bekend als Caryopteris clandonensis, is een prachtige en veelzijdige plant die zeer geliefd is onder tuinliefhebbers. Met zijn opvallende blauwe bloemen en compacte groeivorm is deze plant een echte eyecatcher in elke tuin. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een Blauwe spirea precies is, hoe je hem kunt herkennen, wat zijn kenmerken zijn, waar je hem het beste in de tuin kunt plaatsen, wanneer je hem moet snoeien en met welke planten je hem goed kunt combineren.

Wat is een Blauwe spirea?

Een Blauwe spirea is een bladverliezende struik die oorspronkelijk afkomstig is uit China en Tibet. Het behoort tot de familie van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en staat bekend om zijn prachtige bloei. De officiële naam Caryopteris clandonensis is afkomstig van de Engelse plaats Clandon, waar de plant voor het eerst in cultuur werd gebracht.

Hoe herken je een Blauwe spirea?

Een Blauwe spirea is een compacte struik die een hoogte kan bereiken van ongeveer 60-90 cm en een breedte van 60-75 cm. Hij heeft een bossige groeivorm en ontwikkelt zich tot een ronde en goed vertakte struik. De bladeren van de Blauwe spirea zijn smal en lancetvormig van vorm, en hebben een grijsgroene kleur.

Wat zijn de kenmerken van een Blauwe spirea?

Een van de meest opvallende kenmerken van de Blauwe spirea zijn de prachtige bloemen. De bloei begint in de late zomer en kan duren tot de herfst. De bloemen zijn klein, maar vormen samen compacte bloemtrossen die een intense blauwe tot violetblauwe kleur hebben. Deze kleur zorgt voor een opvallend contrast in de tuin en trekt veel vlinders en bijen aan.

Naast de bloemen heeft de Blauwe spirea ook aantrekkelijk blad. De grijsgroene bladeren zorgen voor een mooi contrast met de bloemen en hebben een langwerpige vorm. Het blad heeft een fijne textuur en voegt structuur toe aan de tuin, zelfs wanneer de plant niet bloeit.

Waar in de tuin plaats je een Blauwe spirea?

Een Blauwe spirea gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Deze plant houdt van warmte en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en te bloeien. Plaats hem daarom idealiter in een border, rotstuin, of als onderdeel van een vaste plantencombinatie.

De Blauwe spirea kan in vrijwel elke goed doorlatende grond groeien, maar het is belangrijk dat de grond niet te nat is. Voorkom teveel waterretentie door de plant te plaatsen op een hoger gelegen gebied of door de bodem voor het planten te verbeteren met organisch materiaal en zand.

Wanneer moet je een Blauwe spirea snoeien?

De Blauwe spirea kan het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden, voordat de nieuwe groei begint. Snoei de plant terug tot ongeveer 10-15 cm vanaf de grond. Dit zorgt ervoor dat de plant goed vertakt en compact blijft.

Het is ook mogelijk om tijdens de bloeiperiode de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen en de plant er netjes uit te laten zien. Knip de bloemtrossen net boven een nieuw paar bladeren af.

Met welke planten kun je een Blauwe spirea goed combineren?

De Blauwe spirea is een plant die goed te combineren is met andere tuinplanten. Zijn compacte groeivorm en opvallende bloemen zorgen ervoor dat hij een mooie aanvulling is op veel tuinstijlen en -ontwerpen.

Een mooie combinatie kan gemaakt worden met planten die een vergelijkbare bloeitijd hebben. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten zoals herfstanemonen (Anemone spp.), siergrassen, en asters (Aster spp.). Ook een combinatie met wintergroene planten zoals heesters of siergrassen kan erg mooi zijn, om zo ook in de wintermaanden een aantrekkelijke tuin te hebben.

Daarnaast is het mogelijk om een contrast te creëren door de Blauwe spirea te combineren met planten met felgekleurde bloemen, zoals oranje of rode daglelies (Hemerocallis spp.) en rozen (Rosa spp.). Dit zorgt voor een opvallende en kleurrijke tuin.

Veelgestelde vragen over Blauwe spirea

1. Is de Blauwe spirea winterhard?
Ja, de Blauwe spirea is winterhard tot ongeveer -25°C. Het is echter altijd goed om de plant wat extra bescherming te geven door mulch rond de basis aan te brengen.

2. Hoe lang bloeit de Blauwe spirea?
De bloeiperiode van de Blauwe spirea begint meestal in augustus en kan duren tot aan de eerste vorst. Het is een van de weinige planten die bloeit in de late zomer en herfst, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de tuin.

3. Kan ik de Blauwe spirea ook in een pot houden?
Ja, de Blauwe spirea kan ook goed in een pot worden gehouden. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is voor de plant om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebruik een goed doorlatende potgrond en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

4. Moet ik de Blauwe spirea bemesten?
Ja, de Blauwe spirea kan profiteren van regelmatige bemesting. Gebruik een evenwichtige organische meststof in het voorjaar en herhaal dit elke 4-6 weken tijdens het groeiseizoen. Dit zal de plant helpen om gezond en sterk te blijven.

5. Kan ik de Blauwe spirea vermeerderen?
Ja, de Blauwe spirea kan vermeerderd worden door middel van stekken. Snijd in het voorjaar een gezonde tak af en verwijder de onderste bladeren. Steek de stek in een mengsel van potgrond en zand en houd de grond vochtig. Na enkele weken zal de stek wortels ontwikkelen en kan hij in een aparte pot worden geplant.

Al met al is de Blauwe spirea een prachtige plant die een waardevolle toevoeging is aan elke tuin. Met zijn opvallende bloemen, compacte groeivorm en veelzijdigheid is het een plant die zeker de aandacht verdient. Probeer hem eens uit in jouw tuin en geniet van de schoonheid die deze plant te bieden heeft.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl