Hoe weet je of je vlooien in huis hebt

Leestijd: 4 minuten

Niemand is blij met ongedierte in huis, en vlooien staan hoog op de lijst van ongewenste gasten. Deze kleine beestjes komen vooral voor als je huisdieren hebt. Vlooien houden ervan zich te verstoppen op plekken die je niet direct ziet, zoals in kleine kiertjes en spleetjes. Ze zijn vaak te vinden in de woonkamer en slaapkamer, omdat daar veel schuilplekken zijn, zoals in stoffen meubels, op de bank, of diep in het tapijt. Naast het ongemak dat ze veroorzaken voor zowel mens als dier, kunnen vlooien ook diverse gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk alert te zijn op de aanwezigheid van vlooien en snel actie te ondernemen als je ze ontdekt.

Soorten vlooien die je in huis kunt vinden

Vlooien zijn kleine insecten die je over de hele wereld tegenkomt, vooral daar waar warmbloedige dieren en mensen zijn. Deze dieren en mensen noemen we ‘gastheren’ voor de vlooien. Er zijn verschillende soorten vlooien, en niet van allemaal weten we bij welk dier ze het liefste verblijven. De meest bekende vlooien die je in huis kunt vinden, zijn:

Hondenvlo

De hondenvlo komt voornamelijk voor bij honden, maar kan ook andere dieren en mensen bijten. Deze vlo staat erom bekend dat hij gemakkelijk van gastheer wisselt. Het is een hardnekkige plaag die niet alleen jeuk en irritatie veroorzaakt, maar ook ziektes kan overdragen.

Kattenvlo

De kattenvlo is de meest voorkomende vlo in huishoudens. Hoewel hij de voorkeur geeft aan katten, is hij niet kieskeurig en bijt hij ook andere dieren en mensen. Deze vlo is berucht omdat hij snel vermenigvuldigt en moeilijk uit te roeien is.

Mensenvlo

De mensenvlo komt minder vaak voor, maar kan toch een probleem zijn, vooral in dichtbevolkte woonomgevingen. Deze vlo voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en kan ongemak en allergische reacties veroorzaken.

In huishoudens met vlooienproblemen zijn het meestal de katten- of hondenvlooien die je tegenkomt. Het is een misverstand dat hondenvlooien alleen bij honden voorkomen en kattenvlooien alleen bij katten. Deze beestjes kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere gastheer overspringen als ze daar de kans voor krijgen.

Hoe kun je vlooien in huis herkennen?

Veel mensen hebben huisdieren met veel haar, zoals honden, katten en konijnen. Bij deze dieren is de kans groter dat ze vlooien krijgen. Maar dieren zoals reptielen en vissen krijgen geen vlooien, omdat ze geen haar hebben waar vlooien zich aan vast kunnen houden. Hoe herken je vlooien bij je huisdier?

 • Als je huisdier zich vaak krabt, kijk dan eens goed naar zijn vacht.
 • Wanneer je de haren van je huisdier opzij duwt en kleine zwarte korreltjes ziet, zonder vlooien te zien, dan kunnen dit vlooienpoepjes zijn.
 • Gebruik een vlooienkam om de vlooien of hun uitwerpselen makkelijker te vinden.

Hoe komen vlooien in mijn huis?

Veel mensen denken dat vlooien van het ene naar het andere dier springen, maar meestal krijgen huisdieren vlooien uit hun omgeving. Dit gaat als volgt:

 • Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van een dier of mens. Na deze maaltijd legt de vlo honderden eitjes.
 • Deze eitjes vallen ergens op de grond, binnen of buiten. Hieruit kruipen larven die zich verstoppen op donkere plekjes.
 • Deze larven eten vlooienpoep en groeien op. Ze vervellen een paar keer en veranderen uiteindelijk in een pop.
 • Als het warm is en ze trillingen voelen, komen de vlooien uit de pop. De nieuwe vlo springt dan op een dier of mens die langsloopt.
 • De vlo begint weer bloed te zuigen en de hele cyclus begint opnieuw.

Last van een vlooienplaag in huis

Het duurt ongeveer 10 weken voordat een vlooieneitje uitgroeit tot een volwassen vlo. Als je bedenkt hoe snel dat gaat, snap je wel dat een vlooienplaag zo kan ontstaan als je niets doet. En zo’n plaag in huis is heel vervelend, vooral als de vlooien je bijten. Een beet van één vlo is meestal niet zo erg, maar meerdere beten kunnen echt lastig zijn. Dan wil je natuurlijk snel van die beestjes af. Vaak word je gebeten op je onderbenen, rond de plek waar je sokken zitten.

Wat kun je doen tegen een vlooienplaag in huis?

Heb je niet kunnen voorkomen dat er een vlooienplaag in je huis is ontstaan? Geen zorgen, er zijn dingen die je kunt doen om de vlooien te bestrijden. Hieronder hebben wij er een aantal voor je op een rij gezet.

Stofzuigen om vlooien te bestrijden

Als je vlooien in je huis hebt, kan stofzuigen een goede oplossing zijn. Door te stofzuigen zuig je de eitjes die door je huis verspreid liggen op. Zo voorkom je dat ze uitkomen en meer vlooien in je huis krijgt. Vergeet niet om de stofzuigerzak na het stofzuigen weg te gooien, want de eitjes kunnen overleven in de zak. Er zijn mensen die zeggen dat je een vlooienband in de stofzuigerzak moet doen, maar dat is geen goed idee. Vlooienbanden bevatten gif, en dat gif kan dan door je huis geblazen worden als je stofzuigt. Dat is niet gezond.

Dweilen om vlooien te bestrijden

Vlooien zijn dol op vochtige plekken, dus is het beter om niet te vaak te dweilen als je vlooien hebt. Als je toch wilt dweilen, kun je water vervangen door azijn. Azijn helpt om vlooien weg te jagen. Maar let op: azijn laat een sterke geur achter in je huis. Je moet dan zelf beslissen of je die geur in je huis wilt hebben.

Textiel heet wassen om vlooien te bestrijden

Als je vlooien in je huis vindt, is het een goed idee om textiel te wassen. Denk aan dingen als:

 • Dekens
 • Manden
 • Kussens
 • Kleding
 • Tapijt

Was deze zo heet als mogelijk is. Als je iets niet heet kunt wassen, doe het dan in afgesloten bakken en laat deze minstens een week dicht. Zonder zuurstof gaan de vlooien dood.

Bestrijdingsmiddelen tegen vlooien

Naast stofzuigen zijn er ook verschillende producten die je kunt kopen om vlooien aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Vlooienspray
 • Vlooienpoeder
 • Vlooienbanden

Maar deze middelen werken niet altijd goed. Een van de redenen is dat vlooien soms resistent worden tegen deze middelen. Ook weten veel mensen niet precies hoe ze deze producten het beste kunnen gebruiken om een hele vlooienplaag te bestrijden.

Wanneer moet je een expert inschakelen?

Als je last blijft houden van vlooien en niets lijkt te helpen, is het een goed idee om een expert in ongediertebestrijding te bellen. Deze professionals hebben speciale middelen en kennis over waar vlooien zich graag verbergen. Zo kunnen ze jouw vlooienprobleem effectief aanpakken.

Auteur

 • Eline

  Webredacteur | Tuinfanaat | Interieurliefhebber - Met een scherpe pen en een oog voor detail is Eline al 5 jaar een vaste waarde als webredacteur bij Huizenentuinen.nl. Haar passie? Dat zijn er een paar! Van het creëren van de perfecte leeshoek in huis tot het kweken van eigen groenten in haar moestuin - Eline duikt met liefde in elk project. Als ze niet achter haar laptop zit, vind je haar waarschijnlijk tussen de bloemen en planten of op een woon- en tuinbeurs. Ze is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt deze kennis graag met onze lezers. Eline's artikelen combineren haar liefde voor tuinieren en interieurstyling met praktische tips en inspirerende inzichten. Waarom Huizenentuinen.nl voor Eline meer is dan alleen werk? Omdat het platform haar de kans biedt om anderen te inspireren en te helpen hun huis en tuin om te toveren in een plek waar ze echt van houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *