Toetsenbord schoonmaken

Leestijd: 5 minuten

Duik je wel eens diep in de wereld van het schoonmaken van je toetsenbord? Als je nu een snelle blik op je toetsenbord werpt en je ziet meer sporen van je laatste snack dan van je laatste e-mail, dan is het hoog tijd om die toetsen eens flink onder handen te nemen. Het schoonmaken van je toetsenbord is niet alleen essentieel voor de levensduur, maar zorgt ook voor een frisser gevoel bij elk getik. Dus, of je nu een fanatieke typer bent of het toetsenbord vooral gebruikt om je favoriete series te zoeken, na deze blog weet je precies hoe je het toetsenbord schoonmaakt alsof het net uit de doos komt. Klaar om te beginnen?

Stappenplan voor het schoonmaken van je toetsenbord

De eerste stap naar een schoon toetsenbord is het hebben van een uitgebreid stappenplan betreft hoe je je toetsenbord het beste kunt schoonmaken. Daar komen wij in beeld: wij hebben het onderstaande stappenplan voor je uitgeschreven, waarmee jij zorgt voor een fris en hygiënisch toetsenbord. 

Benodigdheden:

 • Schone doekjes
 • Microvezeldoek
 • Compressed air of een klein penseel
 • Isopropylalcohol
 • Wattenschijfjes

Tijdsduur: 

Ongeveer 15-30 minuten, afhankelijk van de staat van je toetsenbord en hoe grondig je wilt schoonmaken.

Stap 1: Koppel het toetsenbord los van de computer

Voor je je stort in de wereld van het toetsenbord schoonmaken, is het wijsheid om eerst je toetsenbord los te maken van de computer. Door dit te doen, bescherm je zowel de computer als het toetsenbord tegen mogelijke kortsluiting of andere schade.

Stap 2: Start met het verwijderen van los vuil en stof

Kantel het toetsenbord zachtjes en schud het voorzichtig zodat die verdwaalde kruimels en stofdeeltjes tussen de toetsen de kans krijgen om te ontsnappen. Mocht je merken dat sommige stukjes hardnekkig vast zitten, gebruik dan een busje compressed air of een fijn borsteltje. Hiermee kun je gericht het vuil tussen de toetsen te lijf gaan zonder deze te beschadigen.

Stap 3: De toetsen verdienen extra aandacht

Meng wat isopropylalcohol met water, zodat je een 50/50 oplossing krijgt. Neem vervolgens een zachte microvezeldoek of een wattenschijfje en dompel het in je zelfgemaakte mengsel. Het is cruciaal om overtollig vocht uit te wringen; je wilt een vochtige doek, geen natte. Met liefdevolle zorg wrijf je over elke toets, zodat ze weer hun oorspronkelijke glans terugkrijgen. Vermijd overmatig vocht, want je wilt niet dat er vloeistof tussen de toetsen glipt.

Stap 4: Tussen de toetsen is waar het echte avontuur ligt

Met een busje compressed air of een fijn borsteltje kun je het vuil en stof dat zich in de verborgen hoekjes en gaatjes van je toetsenbord ophoopt, te lijf gaan. Wees voorzichtig met de druk van de compressed air; te veel kracht kan de toetsen beschadigen of ongewenst vuil dieper duwen.

Stap 5: Laatste stap: desinfectie

In ons dagelijks leven komen we talloze bacteriën en ziektekiemen tegen, en je toetsenbord is daarop geen uitzondering. Neem daarom een nieuw microvezeldoekje, dompel het in pure isopropylalcohol en veeg het hele oppervlak van het toetsenbord af. Dit zorgt ervoor dat je toetsenbord niet alleen schoon is, maar ook vrij van ziektekiemen. Laat het daarna goed drogen voordat je het opnieuw aansluit en je bent klaar voor een frisse start!

Waarom is het belangrijk om je toetsenbord schoon te maken?

Het toetsenbord, dat onmisbare stukje techniek waar we dagelijks onze vingers over laten dansen, verdient meer liefde dan we soms denken. Maar waarom is het zo cruciaal om je toetsenbord regelmatig een goede poetsbeurt te geven? Wij hebben de belangrijkste redenen om je toetsenbord schoon te maken hieronder op een rij gezet. 

 1. Een broeinest van bacteriën:

We wassen trouw onze handen, maar hoe vaak denken we aan ons toetsenbord? Tijdens het tikken, snacken en scrollen verzamelen zich allerlei onzichtbare gasten op onze toetsen. Studies hebben aangetoond dat een toetsenbord meer bacteriën kan bevatten dan een toiletbril! Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je niet alleen typt, maar ook in een gezondere omgeving werkt.

 1. De levensduur verlengen:

Stof, kruimels en ander vuil kunnen zich tussen de toetsen nestelen, wat de prestaties van het toetsenbord kan beïnvloeden. Door je toetsenbord schoon te houden, zorg je ervoor dat het soepel blijft werken en verleng je de levensduur.

 1. Een frisse werkplek:

Een schoon toetsenbord is een plezier om op te werken. Het voelt fijner aan, de toetsen reageren beter, en je wordt niet afgeleid door vlekken of opgehoopt vuil. Een schone werkplek kan zelfs je productiviteit en humeur verbeteren!

 1. Voorkomen van allergieën:

Stof en pollen kunnen zich op en tussen de toetsen ophopen, wat problemen kan veroorzaken voor mensen met allergieën. Door je toetsenbord schoon te houden, verminder je de kans op niezen en geïrriteerde ogen tijdens het werken.

 1. Beschermen van je investering:

Voor velen van ons is een toetsenbord niet zomaar een accessoire; het is een investering. Of je nu kiest voor een standaardmodel of een high-end mechanisch toetsenbord, je wilt dat het zijn waarde behoudt en jaren meegaat. Regelmatig schoonmaken helpt bij het beschermen van die investering.

Hoe vaak moet je jouw toetsenbord schoonmaken? 

Oke, even onder ons: hoe vaak geef jij je toetsenbord nou écht een goede poetsbeurt? Als je het mij vraagt, ligt het er helemaal aan hoe je met ‘m omgaat.

 1. Basis schoonmaak:

Gebruik jij je toetsenbord vooral voor werk of studie en ben je geen knoeier? Dan is eens per week stof en vuil wegvegen waarschijnlijk genoeg. We hebben het allemaal druk, maar dit klusje is zo gepiept!

 1. Intensief gebruik:

Voor de die-hard gamers of degenen die hun lunch het liefst boven het toetsenbord nuttigen (kom op, we doen het allemaal wel eens!), zou ik zeggen: twee keer per week even schoonmaken. Vooral als je weet dat er kruimels en plakkerige toetsen bij betrokken zijn.

 1. Diepe reiniging:

Tja, ook je toetsenbord heeft zo nu en dan een echte opfrisser nodig. Eens per maand alle toetsen eruit wippen en alles grondig reinigen klinkt als veel werk, maar geloof me, het voelt bijna alsof je een nieuw toetsenbord hebt daarna.

 1. Ziektekiemen alert:

Ben je verkouden geweest? Of heeft die snotterige collega even op jouw computer gewerkt? Geef je toetsenbord dan even wat extra liefde met een desinfecterende doek.

 1. Check je omgeving:

Zit je in een stoffig kantoor of op een plek waar Jan en alleman langskomen? Dan zou ik zeggen, pas je schoonmaakroutine een beetje aan. Je toetsenbord zal je dankbaar zijn.

Dus, of je nu een nette gebruiker bent of iemand die z’n toetsenbord als onderzetter ziet (geen oordeel!), een beetje liefde en aandacht voor dat ding kan geen kwaad. En zeg nou zelf, typen op een schoon toetsenbord voelt toch gewoon veel lekkerder? 😉

Hoe kan ik voorkomen dat er vuil en stof tussen de toetsen komt?

Goed, tussen ons gezegd en gezwegen, toetsenborden zijn echte stofvangers, toch? Hoe voorkom je dat jouw toetsenbord het stofmuseum van je bureau wordt? Hier wat tips om jouw toetsenbord fris en fruitig te houden!

 1. Eetbeleid:

Als je echt serieus bent over het schoonhouden van dat toetsenbord, begin dan met een strikt ‘geen-eten-boven-het-toetsenbord’-beleid. Klinkt als een no-brainer, maar een broodje hier, een koekje daar, en voor je het weet, is het feest tussen de toetsen.

 1. De juiste positie:

Zorg ervoor dat je toetsenbord iets verhoogd staat of op een plek waar het minder vatbaar is voor rondzwevend stof. En hey, een beetje schuin plaatsen kan ook wonderen doen!

 1. Beschermingsmaatregelen:

Er zijn speciale beschermhoesjes voor toetsenborden te koop. Deze dunne, doorzichtige siliconen hoesjes sluiten mooi aan op je toetsenbord en voorkomen dat er vuil en stof tussen je toetsen kruipt. Perfect voor de echte clean-freaks onder ons!

 1. Dagelijkse schoonmaak:

Neem een gewoonte aan om elke dag, voordat je je computer opstart of voordat je naar huis gaat, je toetsenbord even op z’n kop te houden en zachtjes te schudden. Gewoon, even de dagelijkse rommel eruit kloppen.

 1. Luchtaanval:

Investeer in een busje perslucht. Eens in de zoveel tijd een kleine ‘luchtaanval’ op je toetsenbord en je blaast al die ongewenste indringers zo weg.

 1. Hygiënische handen:

Was regelmatig je handen. Vet en vuil van je handen kunnen namelijk ook een bron zijn van viezigheid op je toetsenbord.

 1. Opbergen maar:

Als je je toetsenbord niet gebruikt, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens vakanties, overweeg dan om het in een hoes of lade te bewaren. Uit het zicht, uit het stof.

Meer inspirerende artikelen lezen? 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je graag meer tips over het schoonmaken van items? Dan zit je bij Huizenentuinen.nl goed. Wij schrijven niet alleen over het schoonmaken van je toetsenbord, maar ook over het schoonmaken van je laptop en het schoonmaken van je PC.

PC

Geen zin om te lezen, maar liever kijken hoe je jouw toetsenbord schoonmaakt? 

Dat kan ook! Bekijk het onderstaande filmpje over het schoonmaken van je toetsenbord en laat je inspireren.

Auteur

 • Eline

  Webredacteur | Tuinfanaat | Interieurliefhebber - Met een scherpe pen en een oog voor detail is Eline al 5 jaar een vaste waarde als webredacteur bij Huizenentuinen.nl. Haar passie? Dat zijn er een paar! Van het creëren van de perfecte leeshoek in huis tot het kweken van eigen groenten in haar moestuin - Eline duikt met liefde in elk project. Als ze niet achter haar laptop zit, vind je haar waarschijnlijk tussen de bloemen en planten of op een woon- en tuinbeurs. Ze is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt deze kennis graag met onze lezers. Eline's artikelen combineren haar liefde voor tuinieren en interieurstyling met praktische tips en inspirerende inzichten. Waarom Huizenentuinen.nl voor Eline meer is dan alleen werk? Omdat het platform haar de kans biedt om anderen te inspireren en te helpen hun huis en tuin om te toveren in een plek waar ze echt van houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *