Engels gras

Leestijd: 4 minuten


Engels gras is een populaire grassoort die vaak wordt gebruikt in tuinen vanwege zijn sierlijke en rustieke uitstraling. Het gras heeft zijn oorsprong in Engeland, vandaar de naam. In dit artikel zullen we alles bespreken over Engels gras, inclusief wat het precies is, hoe je het kunt herkennen, de kenmerken ervan, de beste locatie om het in de tuin te plaatsen, wanneer het moet worden gesnoeid en welke planten goed bij Engels gras passen.

Wat is een Engels gras?

Engels gras, ofwel Festuca glauca in het Latijn, is een meerjarig siergras dat behoort tot de grasfamilie Poaceae. Het gras is afkomstig uit Engeland en wordt veelvuldig gebruikt in tuinontwerpen vanwege zijn mooie blauwgrijze kleur en compacte groeiwijze. Engels gras kan zowel in borders als in potten worden geplant en gedijt goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke omstandigheden.

Hoe herken je een Engels gras?

Het herkennen van Engels gras is vrij eenvoudig vanwege zijn unieke kenmerken. Het gras groeit in compacte pollen met smalle, rechtopstaande bladeren. Deze bladeren hebben een opvallende blauwgrijze kleur, die een prachtig contrast vormt met andere planten in de tuin. De bladeren zijn ook dun en fijn, waardoor het gras een zachte en delicate uitstraling krijgt. Daarnaast groeit Engels gras tot een hoogte van ongeveer 30-40 centimeter en ontwikkelt het in de zomer bloeiwijzen met lichtgroene bloemen.

Wat zijn de kenmerken van een Engels gras?

Engels gras heeft verschillende kenmerken die het tot een gewilde grassoort maken. Ten eerste heeft het gras een opvallende blauwgrijze kleur, waardoor het een interessante toevoeging is aan elke tuin. De compacte groeiwijze van het gras zorgt ervoor dat het goed past in borders, rotstuinen en zelfs in potten. Engels gras is ook een wintergroene grasplant, wat betekent dat het zijn kleur behoudt, zelfs tijdens de koudere maanden. Dit geeft de tuin een vleugje kleur en interesse, zelfs in de winter. Bovendien is Engels gras een relatief onderhoudsarm gras, waardoor het perfect is voor tuiniers die niet veel tijd willen besteden aan tuinwerkzaamheden.

Waar in de tuin plaats je een Engels gras?

Engels gras kan op verschillende plaatsen in de tuin worden geplaatst, afhankelijk van het gewenste effect en de beschikbare ruimte. Het kan worden gebruikt als een bodembedekker in borders en rotstuinen, waar het de omliggende planten benadrukt en een vleugje kleur toevoegt. Engels gras kan ook solitair worden geplant om een ​​focuspunt in de tuin te creëren. Daarnaast kan het gras goed gedijen in potten en containers op patio’s, terrassen en balkons, wat een geweldige optie is voor mensen met beperkte tuinruimte.

Wanneer moet je een Engels gras snoeien?

Engels gras heeft een relatief eenvoudige snoeibehoefte. Het gras kan het beste in het voorjaar, rond maart of april, worden gesnoeid voordat het nieuwe groei begint te vertonen. Je kunt de plant eenvoudig terugsnoeien met behulp van een scherpe tuinsschaar of snoeischaar. Verwijder de oude, vergeelde bladeren en eventuele dooie bloemstelen om een ​​fris uiterlijk te behouden. Het snoeien van het gras stimuleert ook de nieuwe groei en helpt het gezond en compact te blijven.

Met welke planten kun je een Engels gras goed combineren?

Engels gras kan goed worden gecombineerd met verschillende bloeiende planten en siergrassen om interessante en aantrekkelijke combinaties te creëren. Een goede combinatie is bijvoorbeeld Engels gras met lavendel. De zachtblauwe kleur van het gras vormt een mooi contrast met de paarse bloemen van de lavendel. Een andere optie is om Engels gras te combineren met vaste planten zoals salie, sedum of echinacea, die allemaal een goed contrast bieden met de blauwgrijze kleur van het gras. Siergrassen zoals zegge (Carex) en lampenpoetsersgras (Pennisetum) passen ook goed bij Engels gras en vormen een mooie textuurmix. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende behoeften van planten bij het combineren met Engels gras, zoals zon- en watervereisten.

Veelgestelde vragen over Engels gras:

1. Moet ik Engels gras bemesten?
Engels gras is over het algemeen een onderhoudsarme plant en heeft niet veel meststoffen nodig. Het kan echter wel profiteren van eenmalige bemesting in het voorjaar met een organische meststof.

2. Kan ik Engels gras scheuren en vermeerderen?
Ja, Engels gras kan worden verdeeld en vermeerderd. Het is het beste om dit te doen in het voorjaar of de herfst, wanneer het gras inactief is. Verdeel de grassen voorzichtig met een scherpe schop of mes en plant ze opnieuw op hun nieuwe locatie.

3. Hoe vaak moet ik Engels gras water geven?
Engels gras heeft geen hoge waterbehoefte en kan overleven met beperkte bewatering. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te droog wordt, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Geef het gras water als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt.

4. Kan ik Engels gras in de volle zon plaatsen?
Ja, Engels gras kan goed gedijen in de volle zon. Het kan ook groeien in halfschaduwrijke omstandigheden, maar de kleur van het gras kan iets minder intens zijn dan wanneer het in de volle zon staat.

5. Is Engels gras winterhard?
Ja, Engels gras is over het algemeen winterhard en kan temperaturen weerstaan ​​tot -20 graden Celsius. Het is echter altijd raadzaam om het gras te beschermen tegen extreme vorst door een laagje mulch aan te brengen rond de wortels.

In dit artikel hebben we uitgebreid besproken wat Engels gras is, hoe je het kunt herkennen, de kenmerken ervan, de beste locatie om het in de tuin te plaatsen, wanneer het moet worden gesnoeid en welke planten goed bij Engels gras passen. Engels gras is een prachtige aanvulling op elke tuin vanwege zijn opvallende kleur en compacte groeiwijze. Met de juiste zorg en aandacht kan dit gras je tuin een vleugje elegantie en rustieke charme geven.

Auteur

  • Redactie Huizenentuinen.nl

    De redactie is elke dag op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen. WIj verpakken dit in leuke artikelen die jij elke dag kunt lezen op huizenentuinen.nl